Zaburzenia nastroju takie jak depresja i uzależnienie są ze sobą nierozerwalnie związane. Uzależnienie może rozwinąć się w odpowiedzi na przypadkowe stosowanie substancji zmieniających nastrój w obliczu niestabilności emocjonalnej, lęku lub poważnego urazu fizycznego lub psychicznego. Kiedy poszukuje się leczenia, potrzeba zajęcia się źródłem choroby może nasilić poczucie niepewności, nieadekwatności i ogólnego niepokoju, co ostatecznie zwiększa ryzyko dalszego używania lub nawrotu. I chociaż medycyna zachodnia przeszła długą drogę w leczeniu zaburzeń nastroju, które nękają większość osób uzależnionych i alkoholików, to mechanistyczne stosowanie środków farmaceutycznych bez pełnego uwzględnienia diety i stylu życia może ostatecznie okazać się szkodliwe dla naszego samopoczucia.

Jedzenie i życie w celu poprawy równowagi mikrobiologicznej w jelitach może zwiększyć syntezę neurochemiczną i wchłanianie, przechowywanie i uwalnianie w mózgu, aby pomóc w zapobieganiu i leczeniu zaburzeń depresyjnych, które nękają tak wielu w odzysku.

Leczenie zachodnie

W ramach modelu medycznego zidentyfikowano kilka możliwych przyczyn depresji, z których każda działa niezależnie, wpływając na predyspozycje jednostki do wystąpienia choroby psychicznej, a konkretnie depresji. Wśród czynników wpływających na rozwój depresji wymienia się: stres, genetykę, nieprawidłowości w funkcjonowaniu monoamin neuronalnych, wadliwe przekaźnictwo synaptyczne, zaburzenia równowagi hormonalnej i dysfunkcje neuroimmunologiczne.

American Medical Association proponuje cztery protokoły leczenia zaburzeń depresyjnych, które mogą być stosowane niezależnie lub łącznie w ramach wieloczynnikowego podejścia do terapii. Farmaceutyki, nazywane "złotym standardem" w leczeniu zaburzeń depresyjnych, okazały się skuteczne w leczeniu depresji, przy czym wielkość korzyści wzrasta wraz z ciężkością choroby. Psychoterapia, czyli terapia rozmowna, która polega na ocenie i zmianie myśli, postaw i problemów w relacjach związanych z depresją, jest również realną opcją leczenia. Mniej powszechnie akceptowane konwencjonalne protokoły leczenia zaburzeń depresyjnych obejmują terapię jasnym światłem i terapię elektrokonwulsyjną, które zwiększają ekspozycję na naturalne światło i stosują ostre prądy elektryczne do mózgu, odpowiednio, mogą być również rozważane w leczeniu zaburzeń depresyjnych.

Leczenie holistyczne

W przeciwieństwie do konwencjonalnego podejścia do leczenia zaburzeń depresyjnych, praktycy holistyczni, tacy jak ja, uważają, że dieta i styl życia mają duży wpływ na wzrost wskaźników depresji i innych zaburzeń zdrowia psychicznego. Według czasopisma Gut Pathogens, zachodnia dieta i styl życia sprzyjają depresji poprzez zmianę równowagi mikrobiologicznej i przyczyniają się do wysokiej przepuszczalności wyściółki przewodu pokarmowego, która zwiększa neurologiczną ekspozycję na endogenne i egzogenne toksyny. Wysokoenergetyczne, niskowęglowodanowe diety typowe dla gospodarek uprzemysłowionych zmniejszają poziom korzystnych bifidobakterii w jelitach i podnoszą poziom LPS we krwi. Zmniejszenie liczby korzystnych bifidobakterii pozwala na rozwój oportunistycznych, "złych" bakterii, które mogą osłabić wyściółkę jelit i przyczynić się do powstania nieszczelnych jelit. Gdy integralność jelit zostanie naruszona, LPS, który znajduje się w wyściółce komórkowej szkodliwych bakterii, może wydostać się z żołądka i naruszyć integralność bariery krew-mózg, wpuszczając więcej toksyn i uniemożliwiając ich usunięcie z tkanki mózgowej.

Czynniki stylu życia, które mogą wpływać na odpowiedź immunologiczną, promować stany zapalne i uszkadzać jelita, zwiększając neurologiczną podatność na toksyny, obejmują nadmierny lub przewlekły stres, spożywanie alkoholu, zażywanie leków bez recepty, farmaceutyków i nielegalnych narkotyków oraz ćwiczenia o wysokiej intensywności.

Korygowanie nierównowagi mikrobiologicznej i uzdrawianie nieszczelnych jelit poprzez modyfikację diety i stylu życia jest najłatwiejszym, najbezpieczniejszym i najbardziej zrównoważonym sposobem zapobiegania lub korygowania szkód spowodowanych przez uprzemysłowioną dietę i styl życia. Jedzenie i życie w celu promowania korzystnych populacji bifidobakterii w jelitach pomoże zneutralizować neurotoksyny produkowane przez szkodliwe bakterie, które przenikają przez barierę krew-mózg i promują zaburzenia depresyjne. Ponadto, ustanowienie zdrowej równowagi bakteryjnej zapobiega rozprzestrzenianiu się złych bakterii, które mogą również uszkodzić wyściółkę jelita i umożliwić przejście endogennych i egzogennych toksyn do krwi i mózgu.

Dieta zdrowych jelit

Według dr Natashy Campbell-McBride, autorki książki Gut and Psychology Syndrome dieta sprzyjająca równowadze bakteryjnej obejmuje:

  • Wysokiej jakości mięso, dziczyznę, drób, mięsa organiczne, ryby i skorupiaki, które są etycznie pozyskiwane i hodowane bez użycia hormonów lub antybiotyków.
  • Organiczne jaja z chowu klatkowego
  • Warzywa nieskrobiowe, takie jak brokuły, brukselka, marchew, kalafior, ogórek, grzyby, cebula, papryka, kiełki, pomidor oraz zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, jarmuż, boćwina i gorczyca6
  • Świeże, dojrzałe owoce z naciskiem na jagody, takie jak borówki, maliny, jeżyny i truskawki
  • Orzechy, takie jak migdały, orzechy włoskie i nerkowce
  • Nasiona takie jak dynia, sezam i słonecznik
  • Fasola i rośliny strączkowe, jeśli są dobrze tolerowane.

Do gotowania należy używać nasyconych tłuszczów zwierzęcych, takich jak te znajdujące się w maśle, ghee i oleju kokosowym, ponieważ te znajdujące się w tłuszczach nienasyconych, takich jak oleje roślinne, zawierają duże ilości tłuszczów prozapalnych, które stają się coraz bardziej szkodliwe, gdy są podgrzewane. Umiarkowane ilości tłoczonej na zimno oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia są w porządku, o ile są spożywane na surowo.

Napoje powinny być ograniczone do wody, świeżo wyciskanych soków warzywnych i wywaru mięsnego lub rybnego.

Miód i suszone owoce mogą być używane oszczędnie do naturalnego słodzenia żywności.

Według badań opublikowanych w Journal of Physiological Anthropology, sfermentowana żywność, taka jak kiszona kapusta, kimchi i pikle, może mieć również głęboki wpływ na mikrobiotę poprzez wzmocnienie antyoksydacyjnego i przeciwzapalnego działania żywności; zmniejszenie przepuszczalności jelit i szkód wyrządzonych przez LPS; poprawę kontroli glikemii i stanu odżywienia; kierowanie produkcją GABA i innych związków bioaktywnych wzmacniających mózg; oraz pozytywne przesunięcie komunikacji między jelitami a mózgiem.

Odwołując się ponownie do pracy dr Campbell-McBride, dieta, która pomaga przywrócić równowagę mikrobiomu jest wolna od kazeiny i glutenu oraz pomaga zarządzać obecnością toksyn jelitowych, takich jak Candida Albicans. Zdrowa dieta jelitowa nie powinna zawierać:

  • Substancji silnie alergizujących, takich jak gluten, pszenica i nabiał, ani żywności, która może je zawierać
  • Żywności przetworzonej z niedoborem składników odżywczych, która jest ogólnie wysoka w rafinowane węglowodany, takie jak biała mąka, dodane cukry, takie jak sacharoza i tłuszcze przemysłowe, takie jak uwodornione i oleje roślinne
  • Żywność sojowa, taka jak tofu, edamame lub sojowe alternatywy nabiału
  • Dodane i sztuczne cukry, takie jak sacharoza, cukier trzcinowy, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, syrop kukurydziany i aspartam
  • Wysoko rafinowane białe mąki, takie jak te znajdujące się w ciastach, ciasteczkach, chlebach i gotowych do spożycia mrożonkach.
  • Warzywa skrobiowe, takie jak ziemniaki, kukurydza, żołędzie i kabaczki.

Modyfikacja stylu życia dla jelit

Oprócz poprawy diety w celu skorygowania równowagi mikrobiologicznej, modyfikacja stylu życia może również znacznie poprawić nasze samopoczucie psychiczne i zmniejszyć podatność na zaburzenia depresyjne. Na przykład dr Richard Louv, autor książki "Last Child in the Woods", stwierdził, że kontakt z naturą jest niezbędny dla zdrowia fizycznego i emocjonalnego i może poprawić zdolności poznawcze jednostki oraz odporność na negatywny stres i depresję. Jednak terapia przyrodnicza może być nieskuteczna w przypadku najcięższych depresji.

Ćwiczenia mogą również pomóc w modulowaniu produkcji korzystnych neurochemikaliów i są ważnym elementem holistycznego leczenia zaburzeń depresyjnych.

Psychiatric Times sięga do głębi badając współchorobowość depresji i uzależnienia od alkoholu, które niosą ze sobą znaczne ryzyko i których nasilenie jest ze sobą bardzo powiązane. Zasadniczo im więcej pijemy, tym bardziej popadamy w depresję i tym więcej pijemy - w każdym sensie jest to błędne koło. Oczywiście całkowita abstynencja u osób, które wykazują zachowania alkoholowe, może znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju zaburzeń depresyjnych.

Choroby psychiczne, takie jak depresja, stały się filarem uprzemysłowionych gospodarek zachodnich, na które duży wpływ ma dieta i styl życia, do których przywykliśmy. Niestety, standardowa praktyka medyczna często zaniedbuje czynniki żywieniowe i styl życia, które mają głęboki wpływ na to, jak się czujemy i działamy. Opracowanie holistycznego programu leczenia, który wykorzystuje żywność, naturę i sprawność fizyczną, aby poprawić równowagę mikrobiologiczną w jelitach, zmniejszyć przepuszczalność jelit i zwiększyć syntezę, przechowywanie i uwalnianie neurochemikaliów, może znacznie poprawić podatność na zaburzenia depresyjne i wzmocnić regenerację umysłu, ciała i ducha.

Matthew Lovitt jest dietetykiem holistycznym specjalizującym się w leczeniu uzależnień od narkotyków i alkoholu za pomocą żywności i fitnessu. Jest dietetykiem w męskim ośrodku leczenia długoterminowego w Prescott w Arizonie i prowadzi prywatną praktykę, w której pomaga osobom uzależnionym, alkoholikom, dzieciom, rodzinom i osobom cierpiącym na określone, często ostre, warunki przywracać zdrowie i dobre samopoczucie poprzez modyfikację diety i stylu życia. Matthew jest alkoholikiem i narkomanem z ponad 6-letnim okresem trzeźwości. Więcej o nim i jego filozofii diety i stylu życia można dowiedzieć się na stronie twelvewellness.com, na Facebooku i Twitterze.